уторак, 6. октобар 2009.

Пазите! Чувајте се јеретика и секташа

ПАЗИТЕ! ЧУВАЈТЕ СЕ ЈЕРЕТИКА И СЕКТАША

Тада ако вам ко рече: Ево овдје је Христос или ондје је не вјерујте“
Устројивши на земљи свету Цркву Христос Господ, Спаситељ наш жели у њој да пребива као њена глава, као њен управитељ. Господ Исус Христос је само у Православној Цркви нашој и ни у којој другој. Стога Га не треба тражити изван Православне Цркве, јер се на другом месту не може наћи. Јер, „Један је Бог, једно крштење, једна Црква“. Ако неко из неправосланих кругова дође и почне да вас убеђује: „Христос је код нас“ не вјерујте му и клоните се њега. Ако неко каже: „Код нас је апостолска општина, код нас је Христос“ не вјерујте му и клоните га се. Црква основана од Апостола постоји на змељи, то јесте Православна Црква; и у њој је Христос. Предање светих Апостола и светих Отаца је озакоњено Духом Светим на Васељенским Саборима и налази се у Православној Цркви. У Православној Цркви обитава Дух Свети. Код јеретика, секташа и отпадника од Православне Цркве не обитава Дух Свети, и код њих није Господ Исус. А скоро основане општине од људи нису апостолске и у њима нема Христа. Сви људи који су изван Правослане Цркве туђи су од Цркве и од Христа и не живе са Христом, јер се не освећују Христовим Светим Тајнама. У свим другим изван Православне Цркве је други дух а не Дух Свети, и ако они из свег грла, а не из срца присвајају име Христово, да би православне вернике одвојили од Господа Исуса Христа и Његове свете Цркве. Зато не треба веровати никоме које је изван православне цркве. Све оне изван православне цркве треба сматрати као оруђе лажних духова и проповедницима лажи.
Апостол Петар нас добро учи говорећи: „Ово знајте најприје да ниједно пророштво Светог Писма не бива по личном тумачењу. Јер никад пророштво не настаде човјечом вељом, него покретани Духом Светим говорише свети Бојжи људи“. „А било је и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће унијети јереси погибли и одрицаће се Господа који их искупи и довешће себи наглу погибао“.
Апостол Јован нас учи: „ Дјечице моја, ово вам пишем да не сагријешите; И ако неко сагријеши имамо заштитника код Оца Исуса Христа Праведника. И Он је жртва помирења за гријехе наше, и не само за наше него и свега свијета“. „Дјецо, послиједњи је час, и као што чусте да Антихрист долази , и сада су се појавили многи Антихристи; отуда знамо да је послиједњи час. Ко је лажљивац, ако није онај ко пориче да Исус јесте Христос. Тај је антихрист који одриче Оца и Сина. Сваки који одриче Сина ни Оца нема, а који признаје Сина има и Оца. А ово је обећање које нам Он обећа живот вјечни“. „Ово вам написах о онима који вас варају. А ви Помазање које имате од Њега у вама остаје, и нема потребе да вас ко учи; него како вас то исто Помазање учи о свему и истинито је и није лаж, као што вас научи останите у Њему. И сад дјечице останите у Њему да кад се јави имамо слободу, и да се не постидимо пред Њим о доласку Његову. Ако знате да је Он праведан, знајте да је сваки који твори правду од Њега рођен“. „Вољени не вјерујте сваком духу него испитујте духове јесу ли од Бога; јер су многи лажни пророци изишли у свјет. По овом распознавајте Дух Бојжи: сваки дух који признаје да је Исус Христос у тјелу дошао, од Бога је; А сваки дух који не признаје да је у тјелу дошао, није од Бога; и то је дух Антихриста, за којега сте чули да долази, и сад је већ у свијету; Ви сте од Бога дјечице“. „По овоме знамо да у њему пребивамо и Он у нама, што нам је дао од Духа својега. И ми смо видјели и свједочимо да је Отац послао Сина Спаситеља својега. Који призна да је Исус Син Бојжи, Бог у њему пребива и он у Богу. И ми смо познали и повјеровали љубав коју Бог има према нама. Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему“. „Сваки који вјерује да Исус јесте Христос; од Бога је рођен; И сваки који љуби родитеља љуби и рођеног од њега. По томе знамо да љубимо дјецу Божју кад Бога љубимо и заповјести Његове држимо. Јер ово је љубав Божија да заповијисти његове држимо; А заповијести Његове нису тешке. Јер све што је рођено од Бога побјеђује свјет; И ово је побједа која побједи свјет – вјера наша“.
А апостол Павле каже: „Да вас нико не превари ни на који начин; јер неће доћи док најприје не дође отпадништво и не појави се човек безакоња, син погибљи“. Још говори апостол Павле: „Чудим се да од Онога који вас позва благодаћу Христовом, тако брзо одвраћате на друго јеванђеље које није друго, само што вас неки збуњују и хоће да изврћу јеванђеље Христово. Али ако вам и ми или анђео са неба јави јеванђеље друкчије него што вам ми јависмо, проклет да буде!“ „Јер темеља другога не може нико поставити осим постојећег, који је Исус Христос“. „Јер нема другога Имена под небом данога људима којим бисмо се могли спасити“. „Не знате ли ви да сте храм Божији и да дух Божији обитава у вама. И какво је слагање храма Божијег са идолима? Јер ви сте храм Бога живога, као што рече Бог: „Уселићу се у њих, и живјећу у њима, и бићу им Бог и они ће бити мој народ. Зато изиђите из њихове средине говори Господ, и не дохватајте се нечистог и ја ћу вас примити. И бићу вам Отац, и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ.
Сам Господ Исус је рекао својим ученицима: „Чувајте се да вас ко не превари. Јер ће многи доћи у име моје говорећи: ја сам Христос. И многе ће преварити“. Пазите да вас не преваре, јер ће многи доћи у име моје говорећи: ја сам, и време се моје приближило. Немојте, дакле, ићи за њима“. У нашем народу данас су се појавили многи лажни учитељи, јеретици и секташи као што је проречено, који варају православне – крштене људе, настојећи да их организују у разне секте. Лажни учитељи – секташи нуде и дају нашим људима бесплатне књиге, одводе их на разне семинаре, на море и планине нудећи им бедне надокнаде и запошљење по разним организацијама које све раде на ширењу јереси и секти. Све то чине по наговору ђавола што је највећи грех.
Апостол упозорава говорећи: „Знајте да ће у последње дане настати тешка времена“. И ево већ су се појавили људи грешни и изопачени отпадници од Христа. Разрасли су се у свим сферама живота, и што је најгоре у људске душе влада неверје, мржња, завист, ђавоља гордост, лаж, лукавство, преваре. Као последица тога појавила се у животу сметеност и смућеност. Дотакли су се они и Цркве, на коју нападају као на највећу Божију светињу. Тежак је грех одрећи се живога Бога и оставити праву истиниту веру, а послушати грешне људе и придружити им се у јереси и сектама где нема Христа. Они су нови идолопоклоници. Јер Господ Исус је рекао: „Сваки који призна мене пред људима признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима. А ко се одрече мене пред људима, одрећићу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима, и пред Анђелима Божијим“. Сваки крштени човек у Православној Цркви на крштењу се одрекао сатане и свих његових дела и присајединио се Христу као Богу и Владару. Ако се после тога одрекне Христа он се враћа сатани, као пас на своју бљувотину, и бива томе човеку после горе него пре. „Кад нечисти дух изиђе из човека пролази кроз безводна мјеста тражећи покоја, и не налазећи говори: Вратићу се у дом свој од куда сам изишао. И дошавши нађе пометен и украшен. Тада отиде и узме седам других духова горих од себе, и ушавши обитава ондје; и потоње стање бива човеку ономе горе од првога“.
Благо човеку који призна Христа пред људима слободно и отворено; заиста такав ће имати неодољиву силу, и ништа му неће нашкодити, већ ће Христовом силом победити и ђавола, и грех и смрт. Јер у њега стоји Онај, који је Свемудар, свесилан и свемилостив. Такав слободно ходи у овоме животу по свету као син, а не као роб. Такав у овоме животу има мир, радост, срећу, богатство и свако добро. Он ходи према Царству Небесном где ће га дочекати Сам бесмртни и свемоћни Христос, и похвалити га као свог угодника. Зашто похвалити га? Зато што је тај човек без страха призивао Бога пред свим људима, иако су га исмевали, ругали му се, претили му, али се он није уплашио. Заиста благо таквом човеку. Имао је рашта и живети; имао је за кога све отрпети.
А тешко човеку који се одрече Христа пред људима, пред овим прељуботворним и грешним отпадницима. На њега неће Христос ни погледати, нити ће га позвати по имену. Него ће га пустити сатани да га одвуче у царство мрака где се огањ не гаси и црв не спава.
О браћо, помислите колико се србских синова одрекло Христа? То објашњава све наше пропасти и страдања. Због таквих је наш народ увек страдао. И нико нас од наших страдања не може избавити и спасти осим Христа кога смо се одрекли, и пред којим смо грешили. У име чега су се синови србски одрекли Исуса Спаситеља? У име ништарије, која се зове западна култура, која је без Култа. А шта је та западна култура, ако не хвалисање људи својим грешним делима, ако не истицање грешног човека место Бога. А сва та људска дела, време ће искидати као паучину, развејати као маглу и земља потрпати заједно са њиховим чинитељима. Јер западна култура доживеће ону исту судбину коју је имала свака људска култура пре Христа: Египатска, Феничанска, Халдејска, Персијска, Јелинска, Римска и све остале људске културе. Али ће остати Онај који Јесте, Који је био пре времена, и који ће остати после времена – Христос Исус Спаситељ наш. Из љубави према несрећном роду људском Он се ваплотио од Дјеве Марије, јавио се као човек, поживео са људима, био убијен од злобних Јевреја, но трећи дан је васкрсао из гроба и вазнео се на Небеса. Он је човечанству открио истину, до које људи нису могли доћи, научио их мудрости, запојио их љубављу, дао им Закон по коме треба да живе у овом животу, како би имали мир, радост, срећу, здравље, богатство и свако добро и како би се удостојили оног вечног живота у Небеском Царству. А ево Њега вечно Живога и Животворнога Бога, грешни изопачени људи се одричу и место Њега истакли су културу без Култа. Грешни људи сад говоре: умро је Бог сад живи човек. „Рече безумник у срцу свом нема Бога“. Место живога Бога људи су на Његово престо поставили човека, као идола. И многи идоли су се појавили у свим сферама људског живота. А највећи идол постао је човек сам себи који се заљубио у себе. Истакли су бедни људи помраченог и изопаченог разума нешто променљиво, пролазно, сурово, лукаво и крволочно као вредност, као меру и мерило. А сви народи света због тога су осетили на својим леђима и на својој кожи ту замену вредности коју су грешни људи учинили, да се уместо живога Бога на Његово престо поставили идола – грешног човека.
У наше дане рекао би апостол Павле јеретицима и секташима: „Име Христово због вас се хули код сиромашних народа Африке и Азије. Јер се догађа оно што је Господ преко пророка говорио за Јевреје: „Гдје год дођоше оскрвнише свето име моје“. Јер сви незнабожци мрзе Христа због јеретика и секташа који називају себе Хришћанима. „Јер се име Божије због вас хули међу незнабожцима“. Сви незнабожци који одбацују Христа и одричу га се, чине то ради јеретика и секташа који се одричу Христа у име своје културе. Зато их незнабожци називају „белим ђаволима“. Трагом тих „белих ђавола“ тих поклоника културе, нових идолопоклоника пошли су и многи синови србског народа. Одричући се Христа они су навукли гнев Христа на себе, своје потомство и свој народ. Због тога је сада србски народ бачен на колена, у дубину мрачне и крваве пропасти. За оне који су одступили од Христа наш велики песник је рекао: „Оно што се злим ђаволима задоји, обешта се њему увек и до вијека“. Они су навукли на себе и на своје потомство проклество, као што је речено: проклет сваки који не остане у свему што је написано у Књизи закона, да то чини“. „Ако неко не љуби Господа Исуса Христа, нека је проклет“. „Проклети су који склећу од заповјести твојих“. „Да је проклет човјек који се узда у човјека и у себе, а од Господа одступа срце његово“. „Проклет био ко немарно ради дело Господње“.
Апостол Павле нам говори: „Браћо чувајте се да вас ко не зароби философијом и празном пријеваром по казивању човечјему, по науци свијета, а не по Христу“. Јер та људска и светска нагађања говоре да нема живота вечнога нити васкрсења мртвих. Јер до Истине не долази се нагађањем људским, него Божјим откривењем. А што знамо о Истини, знамо од саме Истине, која се открила у Господу Исусу Христу и нама саопштила кроз верне и мудре сведоке истине, апостоле и светитеље. Јер ако одбацимо ова сведочанства и примимо нагађања људска пашћемо у мрачно и љуто ропство ђавола, тела, греха и смрти. Зато, нека вас не преваре празна казивања човечја. Ми знамо не од нагађача и обмањивача, него од самога Господа Исуса који се јавио после васкрсења својим ученицима – апостолима који нам говоре: „Што бјеше од почетка, што смо чули, што смо видјели очима својим, што сагледасмо и руке наше опипаше, о Логосу живота објављујемо вама да и ви са нама имате заједницу са Оцем и Сином његовим Исусом Христом”. „Сами смо видјели славу његову“. „Ко побједи даћу му да сједне самном на пријестолу мојему“. То је обећање Исуса Христа, победиоца ђавола, греха и смрти.
А ви браћо Срби, ако желите да се избавите из садашње пропасти и невоље, знајте да то може да учини једино Исус – Спаситељ наш, коме треба да се вратите и да Га признате као Бога и Владара. Да свуда пребришете реч култура у вашем срцу и уму и у вашим књигама и место ње ставите реч Христос. Јер се србски народ заветовао Христу и да се држао свога завета до новијег времена. У садашње време наш народ гази свој завет и одступа од Христа Исуса Спаситеља. Зато Бог бије србски народ не да га убије, већ га је предао на мучење грешним људима јеретицима и секташима, да га не би предао сатани на вечно мучење.
Покајмо се браћо и вратимо се Христу Спаситељу нашем. Нека је слава и хвала Исусу – Спаситељу нашем сада, и у векове векова. Амин.

Нема коментара: